Birçok ailede yaşanan en önemli sorunlardan biri olan “yeme” meselesini biraz konuşalım.
Öncelikle çocuklar neden yemek yemez, bunun cevabını bulmamız gerekir. – Ebeveynin dikkatini çekmek istiyor olabilir. – Yemekten önce abur cubur yemiş olabilir. – Acıkacak kadar fazla enerji harcamamış olabilir. – Diş çıkarıyor olabilir. – Dişlerinde çürük olabilir. – Yemek sonrası gaz problemi yaşadığı için ya da kabız olduğu için yemiyor olabilir. – Yemek için anne babası tarafından fazla zorlanıyor olabilir. Bu, yemek yememe davranışını azaltmaz, aksine pekiştirir. – Titiz bir ailede yetişiyor ise, yemeği dökmekten çekindiği için yemiyor olabilir. – Ailede çocuğa olumsuz örnek olacak biri olabilir. – Ebeveynlerini, yemek yemeyerek cezalandırıyor olabilir. – Çocuğun tabağına çok yemek konuyor olabilir.
Peki ya ne yapmalı? – Sorunun çocuktan mı yoksa ebeveynden mi kaynaklandığı belirlenmeli. – Çocuk, sofra kurma ve kaldırmada, mutfakta görevlendirilerek yemeye özendirilmeli. – Küçük ise mama sandalyesinde, büyük ise sizin gibi sandalyede oturmalı. – Tabakla peşinden gidilmemeli. Yemediği zaman ilgilenmeyin, kendi yemeğinizi yiyin. Elbet bir süre sonra yemek için istekli olacaktır. – O günkü yemeği beğenmediğinde başka bir alternatif hazırlamayın. – Ebeveynler olarak, çocuğun yanında yemekler ile ilgili olumsuz ifadeler kullanmayın. – Yemek tabağını daha süslü, eğlenceli bir hale getirirseniz yemek yeme daha keyifli olacaktır! ✌🏻 – Porsiyonlarını sizinkine kıyasla az tutun. Sizin kadar yemesini beklememelisiniz. – Yemek yerken “dökme, dikkatli ol, düzgün ye!” gibi ifadelerle onu uyarmayın. – Yemek sırasında sergilediği doğru davranışları takdir edin. – Evde belli bir yemek düzeni oluşturun. Her gün aynı saatte, tüm aile bireylerinin yemeğe oturmasını sağlayın. – Yemekten önce doyurucu başka yiyecekler yemesine fırsat vermeyin.
Bunlarla beraber bilmemiz gereken önemli bir şey var: Kilo, sağlık göstergesi değildir. Sağlıklı olması amacıyla çocuğunuza ihtiyacı olandan fazla yemek yedirmeyin.